• Johan

Kök

Uppdaterat: 22 feb.

Köket är en av flera delar som vi lagt mycket tid på avseende research.

Det finns en uppsjö kök som både har miljömärkningar och benämns som "supermiljökök".


Vi ville bottna i detta och se om vi kunde skapa något mer effektivt. Första tanken var naturligtvis att i största möjliga mån bygga det i trä. Vanligtvis byggs kök med en stomme för varje skåp, detta innebär att man på många ställen får dubbla stommar. Vi utmanade vår inredningssnickare Niklas Claesson att bygga köket med regelstomme istället då stommens huvudfunktion är att bära bänkskiva och skenor för lådor.

Det blev en medelväg där Niklas byggde med enkla stommar i 19mm KL-trä, och därmed sparade ca 40% material.




Fronterna blev också KL-trä behandlad med likvärdigt utseende som väggarna. Dessvärre vågade vi inte fortsätta med samma målningsprincip då vi var oroliga för slitaget. Beslutet kom också i en dålig fas där vi varken hade tid att göra mer research eller ställa oss och måla samtliga lådfronter.


Detta blev ett bra exempel där vi inte riktigt var klara i vår målbild och fick lämna vårt koncept och göra "som man alltid gjort".


Som bänkskiva valde vi att ta upp betong som material, ett material som återkommer även i badrummens handfat.