top of page
  • Johan

Vattenläckage och målning

Uppdaterat: 22 feb. 2022

Efter lite välbehövlig paus i Norrland var det dags att dra igång igen. Från Norrland fick vi med oss två långa plank som vi tänkt bygga en pendelarmatur över matbordet med. Planken har suttit som fasadbrädor på gårdens gammelstuga och är gissningsvis 120-130 år gamla.


Det var lite nervöst att komma tillbaka till arbetsplatsen då intäckningarna har tenderat till att blåsa sönder och att det därmed läcker in vatten. Därför valde vi att vänta med målningen ifall det skulle behöva göras åtgärder.


Mycket riktigt hade det läckt in en del vatten och vi fick lägga en dag på att skura och slipa bort vattenrosor på KL-träet innan vi kunde sätta igång med målningen.


Vi valde, efter en hel del informationsinhämtning, att arbeta med linoljefärg då den är så bra som en färg bara kan bli ur miljösynpunkt (utan torkmedel eller andra tillsatser). Vi drygade ut färgen med ca 30% linolja för att få en laserande effekt och fortfarande ha kvar träkänslan i huset.

Furu har en tendens att gulna över tid så vi hoppas att det skall hålla sig ljusare än i en klassisk skidstuga.

Samtliga väggar, tak, dörrar, fönstersmygar skall strykas med denna färg.


En liknande behandling kommer utföras på växthusets limträstomme för att få ihop uttrycket sett inifrån. Där har vi dock valt ett linoljevax då det ger ytterligare lite mer transparens och därmed aningen mer träkänsla.


Linoljefärgen skulle enligt konstens regler målas med pensel, men vi insåg dock ganska snabbt att det där med att bara stryka med pensel skulle ta en evighet. Vi började då experimentera med att rolla ut det, men landade i att applicera täckande med roller och sedan arbeta ut färgen med pensel.


Passade även på att driftsätta lite belysning i hallen också så att vi fick lite arbetsbelysning. :-)Comentarios


bottom of page