top of page
modell_torp 200912_2.jpg

UTFORMNING HUS

Vi vill att huset skall hjälpa oss i vardagen.  Därför har utformningen av huset baserats på en gedigen kravspecifikation samt ett flödesschema. I kravspecifikationen har vi exempelvis beskrivit antal rum och storlek, minimera "döda ytor" som inte används, behov av förvaring mm.

Flödesschemat beskriver alla våra vardagliga aktiviteter såsom exempelvis att äta frukost, komma hem med barnen efter förskola eller komma hem lerig efter ett träningspass i skogen och vilka krav dessa skapar på husets funktioner.

Med hjälp av dessa parametrar har arkitekten tagit fram skisser som vi tillsammans utvecklat framåt. Hela tiden har kravspecifikationen och flödesschemat fungerat som en checklista så att vi inte skall tappa bort något.

 

I stora drag så består byggnaden av en bostadsdel och en funktionsdel som binds ihop med en glasad länk.

Delar av bostadsdelen överbyggs också med ett växthus som möjliggör kretsloppssystem och odling i klimat likt norra Italien.

ENTRÉPLAN

Entréplanet består av en funktionsdel och en bostadsdel.

 

Funktionsdelens entré kommer vi oftast nyttja när vi kommer hem efter förskola/skola eller träning.  Tanken är  att när man har lämnat funktionsdelen så gör man det ren.

I entrén finns det 3 meter avhängning på respektive sida samt en sittyta med förvaring i mitten. Har man blöta och leriga kläder kan man slänga de i tvättmaskinen och gå in och duscha i badrummet. Nya kläder tar man i garderoben i anslutning till tvättstugan.

I funktionsdelen återfinns även återvinningskärl och ett backsystem för den utrustning vi använder mycket såsom friluftsprylar, träningsgrejer mm.

Funktionsdelen och bostadsdelen binds ihop med en glasad länk som kommer att få spännande belysning på båda sidor. Denna entré kan vi använda vid besök eller om man kommer hem med matkassarna och vill ta kortaste vägen in.

Bostadsdelen består av 3 moduler. 2 sovmoduler med WC/Dusch samt en gemensamhetsyta med kök och vardagsrum.

Sovmodulerna är lika i storlek vilket gör att vi är helt flexibla med i vilket rum vi sover eller arbetar.

Sovmodulerna har WC/Dusch samt en passage som bildar en buffertzon för ljud vilket gör att man ostört kan gå upp tidigare på morgonen och laga frukost. I passagerna finns även förvaring vilket vi tänkt använda till barnen så att man kan lägga in ren tvätt efter att de somnat.

Lerum Torp 1-11 Bygglovshandling 200914-

ÖVRE PLAN

Det övre planet binds ihop med det nedre planet genom en invändig trappa vid köket samt genom en utvändig spiraltrappa i växthuset.

Det övre planet består av en yta med inomhusklimat där vi kan ha träningsutrustning såsom cykel och paddelmaskin men kan också användas som kontor.

Från takterassen kan man öppna den västra gaveln och njuta av den sista kvällssolen. Här uppe kommer vi också ha hängmattor och annat mysigt.

Plan 2.png
bottom of page