top of page
Panorama_skogen-LR_edited.jpg

TOMTEN

Tomten är 21 400 kvm och ligger norr om Lerums centrum.

Trots närheten till centrum upplevs läget som avskilt och tomten är otroligt naturskön. Den består till stor del av skogsmark med både barr- och lövträd samt berg i dager och genomkorsas av en porlande bäck.

När vi sökte tomt hade vi ett Excel-ark med olika faktorer så som närhet till förskola, skog för orientering, paddelvatten, kollektivtrafik, affär etcetera.

För att få valet faktabaserat jämförde vi hur väl de olika tomterna uppfyllde kriterierna och denna tomt var klart överlägsen. Ju mer vi undersökte den desto mer potential upptäckte vi.

Närheten till naturen var en viktig faktor och under den korta tiden vi bott här har vi både kunnat tälta och plocka hasselnötter, björnbär, hallon, blåbär, lingon, smultron, äpplen, vinbär och svamp på egen mark eller i närheten. Barnen har också kunnat se älg, rådjur och småfåglar från köksfönstret, haft en hel bäck full av grodyngel att titta på och till och med en kopparödla som bor i stentrappan. ”Det är som att bo på Universeum” sa de.

För att praktiskt kunna genomföra projektet behöver vi röja och ta ut en del skog, men planen är att sedan låta naturen komma nära. Vi försöker spara exempelvis döda träd som vi vet är rika på djurliv och vill gärna ha blåbärsris ända in på husknuten om möjligt.

bottom of page